school and education

Nasza oferta edukacyjna

Bieg dla patrona w Przodkowie

W TECHNIKUM nauka trwa 4 lata dla absolwentów gimnazjum oraz 5 lat dla absolwentów szkoły podstawowej w oddzielnych klasach, kończy się maturą i dyplomem technika, jeśli w trakcie nauki zdobędziesz dwie kwalifikacje dla wybranego zawodu:

1

Technik Informatyk - klasa pod patronatem firmy APLITT

  • INF.02. Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych
  • INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych
Czytaj dalej
2

Technik Grafiki i Poligrafii Cyfrowej - klasa pod patronatem firmy GRAFIX

  • PGF.04. Przygotowywanie oraz wykonywanie prac graficznych i publikacji cyfrowych
  • PGF.05. Drukowanie cyfrowe i obróbka druków
Czytaj dalej
3

Technik Architektury Krajobrazu - patronat Gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni

  • OGR.03.Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu
  • OGR.04.Projektowanie, budowanie oraz konserwacja obiektów małej architektury krajobrazu.
Czytaj dalej
4

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych - patronat Hotel Zamek Gniew

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Czytaj dalej
5

Technik Rolnik

  • ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej
  • ROL.10. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
Czytaj dalej



Branżowa Szkoła I stopnia


Nauka trwa 3 lata, uczniowie - młodociani pracownicy podpisują umowę z pracodawcą, w celu przygotowania zawodowego, u którego realizują zajęcia praktyczne.
1

Klasa wielozawodowa

Nauka w klasie wielozawodowej, przedmioty zawodowe nauczane na kursach w ośrodkach dokształcania i doskonalenia zawodowego, przedmioty ogólnokształcące nauczane w szkole.
Czytaj dalej
2

Zawód Monter konstrukcji budowlanych - NOWOŚĆ

Zawód wykonuje prace w zakresie montażu konstrukcji metalowych (głównie stalowych), montażu konstrukcji żelbetowych i montażu konstrukcji drewnianych. Przedmioty zawodowe nauczane są w szkole.
Uczeń kończy kształcenie egzaminem z kwalifikacji BUD.08. Montaż konstrukcji budowlanych.

Czytaj dalej
3

Zawód Kucharz

Zawód dla tych, którzy chcą pracować w restauracjach, stołówkach lub innych obiektach gastronomicznych. Szkoła przygotowuje również do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej oraz daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy. Przedmioty zawodowe nauczane w szkole, kwalifikacja HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.

Czytaj dalej
4

Pracownik pomocniczy gastronomii

Zawód dotyczy kwalifikacji: HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.
Kształcenie wyłącznie dla osób z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim. Przedmioty zawodowe nauczane w szkole.

Czytaj dalej



Często zadawane pytania

Jak rekrutować do Technikum w Przodkowie?

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie prowadzi nabór do Technikum na podbudowie programowej gimnazjum oraz podbudowie programowej szkoły podstawowej w zawodach:

  • Technik Informatyk;
  • Technik Grafiki i Poligrafii Cyfrowej;
  • Technik Rolnik;
  • Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych;
  • Technik Architektury Krajobrazu.

Nabór prowadzony jest elektronicznie. Kandydaci do szkół rejestrują się w systemie:

http://nabor-pomorze.edu.com.pl

Jak rekrutować do Szkoły Branżowej w Przodkowie?

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie w prowadzi nabór do Branżowej Szkoły I stopnia do klas:

  • Wielozawodowej;
  • Kucharz;
  • Monter konstrukcji budowlanych;
  • Pracownik pomocniczy gastronomii;

Nabór prowadzony jest elektronicznie. Kandydaci rejestrują się w systemie.

http://nabor-pomorze.edu.com.pl

Technik Informatyk 351203

Cele kształcenia w zawodzie

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik informatyk powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • W zakresie kwalifikacji INF.02. Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych:
    • Przygotowania do pracy systemu komputerowego i urządzeń peryferyjnych;
    • Administrowania systemami operacyjnymi;
    • Serwisowania i naprawiania urządzeń techniki komputerowej;
    • Przygotowania i eksploatacji lokalnej sieci komputerowej;
  • W zakresie kwalifikacji INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych:
    • Tworzenia i administracji stronami internetowymi;
    • Tworzenia, administracji i użytkowania relacyjnych baz danych;
    • Programowania aplikacji internetowych;
    • Tworzenia i administracji systemami zarządzania treścią.

Miejsca pracy:
- przedsiębiorstwa produkujące systemy komputerowe, urządzenia peryferyjne oraz inne urządzenia cyfrowe lub materiały eksploatacyjne;
- przedsiębiorstwa handlowe, sprzedające sprzęt komputerowy oraz pozostałe urządzenia cyfrowe w sposób stacjonarny i on-line;
- przedsiębiorstwa usługowe, zajmujące się projektowaniem, tworzeniem i obsługą systemów informatycznych lub wykonawstwem i administrowaniem sieci komputerowych;
- przedsiębiorstwa zajmujące się hostingiem oraz projektowaniem, tworzeniem i administracją witryn internetowych oraz innych technologii webowych;
- przedsiębiorstwa serwisujące sprzęt komputerowy oraz zapewniające wsparcie techniczne lokalnie lub on-line;
- przedsiębiorstwa zajmujące się tworzeniem programów desktopowych i aplikacji internetowych;
- przedsiębiorstwa lub jednostki organizacyjne różnego typu na stanowiskach odpowiedzialnych za prawidłowe działanie systemów komputerowych wraz z oprogramowaniem oraz infrastrukturą sieciową;
- inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół kształcących w zawodzie.


Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik informatyk po potwierdzeniu kwalifikacji INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych ma możliwość uzyskania dyplomu zawodowego w zawodzie technik programista po potwierdzeniu kwalifikacji INF.04. Projektowanie, programowanie i testowanie aplikacji.

Technik Grafiki i Poligrafii Cyfrowej 311943

Cele kształcenia w zawodzie

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik grafiki i poligrafii cyfrowej powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • W zakresie kwalifikacji PGF.04.Przygotowanie oraz wykonanie prac graficznych i publikacji cyfrowych:
    • Przygotowania materiałów cyfrowych do wykonania projektów graficznych;
    • Opracowania publikacji i prac graficznych do druku;
    • Przygotowania publikacji elektronicznych.
  • W zakresie kwalifikacji PGF.05.Drukowanie cyfrowe i obróbka druków:
    • Drukowania cyfrowego;
    • Obróbki druków cyfrowych;
    • Planowania i kontrolowania produkcji poligraficznej;
    • Drukowania i obróbki druków 3D.

Miejsca pracy:
przedsiębiorstwa poligraficzne, graficzne i fotograficzne, przedsiębiorstwa zajmujące się drukiem 3D, studia fotograficzne, reklamowe i poligraficzne.


Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).

Technik Architektury Krajobrazu 314202

Cele kształcenia w zawodzie

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik architektury krajobrazu powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • W zakresie kwalifikacji OGR.03. Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu:
    • Dobierania roślin ozdobnych do urządzania obiektów architektury krajobrazu;
    • Opracowania projektów roślinnych w obiektach architektury krajobrazu;
    • Urządzania i pielęgnowania roślinnych obiektów architektury krajobrazu;
  • W zakresie kwalifikacji OGR.04. Projektowanie, budowanie oraz konserwacja obiektów małej architektury krajobrazu:
    • Dobierania obiektów małej architektury krajobrazu do terenów zieleni;
    • Opracowania projektów obiektów małej architektury krajobrazu;
    • Budowania i konserwacji obiektów małej architektury krajobrazu.

Miejsca pracy:
centra ogrodnicze, przedsiębiorstwa zajmujące się projektowaniem, urządzaniem i pielęgnacją ogrodów i zieleni miejskiej oraz biura projektowo-wykonawcze, placówki służb ochrony zabytków i ochrony przyrody, obiekty krajobrazowe, przedsiębiorstwa budowlane zajmujące się wykonywaniem i konserwacją elementów małej architektury krajobrazu (układaniem kostki, budową altan, pergoli, trejaży itd.)


Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych 343404

Cele kształcenia w zawodzie

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • W zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
    • Oceny jakości surowca;
    • Przechowywania żywności;
    • Przygotowania produktów i stanowiska pracy;
    • Obsługi sprzętu gastronomicznego;
    • Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
    • Wydawania dań;
  • W zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
    • Oceniania jakości żywności;
    • Planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
    • Organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
    • Wykonywania usług gastronomicznych;
    • Ekspedycji potraw i napojów.

Miejsca pracy:
restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, inne podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską stanowiące potencjalne miejsca zatrudnienia absolwentów szkół.


Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).

Technik Rolnik 314207

Cele kształcenia w zawodzie

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik rolnik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • W zakresie kwalifikacji ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej:
    • Wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej;
    • Wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji zwierzęcej;
    • Prowadzenia i obsługiwania pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
    • Prowadzenia sprzedaży zwierząt i produktów rolnych;
  • W zakresie kwalifikacji ROL.10. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej:
    • Organizowania i nadzorowania produkcji roślinnej;
    • Organizowania i nadzorowania produkcji zwierzęcej;

Miejsca pracy:
gospodarstwa rolne, grupy producentów rolnych, przedsiębiorstwo produkcyjno-usługowe z branży rolno-spożywczej, jednostki publiczne i niepubliczne obsługi sektora rolno-spożywczego.


Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik rolnik po potwierdzeniu kwalifikacji ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik agrobiznesu po potwierdzeniu kwalifikacji ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie.

Branżowa Szkoła I Stopnia - Zawód Kucharz 512001

Cele kształcenia w zawodzie

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:

  • Oceny jakości surowca;
  • Przechowywania żywności;
  • Przygotowania produktów i stanowiska pracy;
  • Obsługi sprzętu gastronomicznego;
  • Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
  • Wydawania dań;

Miejsca pracy:
restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, inne podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską stanowiące potencjalne miejsca zatrudnienia absolwentów szkół.


Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań, może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik usług kelnerskich po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz po uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.

Branżowa Szkoła I Stopnia - Zawód Pracownik pomocniczy gastronomii 941203

Cele kształcenia w zawodzie

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.04.Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne:

  • Wykonywania czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne;
  • Realizowania prac związanych z przechowywaniem żywności;
  • Przygotowania produktów i stanowiska pracy;
  • Wykonywania prac pomocniczych związanych ze sporządzaniem potraw i napojów bezalkoholowych;
  • Wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości;
  • Wykonywania czynności pomocniczych związanych z ekspedycją potraw i napojów bezalkoholowych;

Miejsca pracy:
Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.


Kształcenie wyłącznie dla osób z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim. Przedmioty zawodowe nauczane w szkole.

Branżowa Szkoła I Stopnia - Klasa Wielozawodowa

Cele kształcenia w zawodzie

W klasie wielozawodowej istnieje możliwość podjęcia nauki w wybranym przez ucznia zawodzie zgodnym z klasyfikacją zawodów szkolnictwa zawodowego. Nauka zawodu odbywa się w zakładach pracy. Uczeń podpisuje umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego z pracodawcą w wybranym przez siebie zawodzie - LISTA PRACODAWCÓW

Kształcenie w zawodach:
Fotograf, Betoniarz-zbrojarz, Cieśla, Dekarz, Kamieniarz, Kominiarz, Monter izolacji budowlanych, Monter sieci i instalacji sanitarnych, Monter stolarki budowlanej, Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, Murarz-tynkarz, Zdun, Stolarz, Tapicer, Elektromechanik, Elektryk, Fryzjer, Sprzedawca, Kelner, Blacharz, Kowal, Mechanik-monter maszyn i urządzeń, Operator obrabiarek skrawających, Ślusarz, Zegarmistrz, Złotnik-jubiler, Blacharz samochodowy, Elektromechanik pojazdów samochodowych, Lakiernik samochodowy, Mechanik motocyklowy, Mechanik pojazdów samochodowych, Ogrodnik, Drukarz fleksograficzny, Drukarz offsetowy, Operator procesów introligatorskich, Garbarz skór, Kaletnik, Krawiec, Kuśnierz, Obuwnik, Jeździec, Mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych, Pszczelarz, Cukiernik, Piekarz, Przetwórca mięsa, Przetwórca ryb, Kierowca mechanik

Symbole zawodów - (kliknij)
Po zdaniu egzaminu z danej kwalifikacji uczeń otrzyma świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie. W przypadku, gdy uczeń zdobędzie świadectwa potwierdzające uzyskanie wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie, otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje w wyuczonym zawodzie.
Po ukończeniu BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA - KLASY WIELOZAWODOWEJ uczeń może podjąć naukę w Branżowej Szkole II Stopnia lub w liceum ogólnokształcącym i na szkoleniu kursowym zdobyć dodatkową kwalifikację, co pozwoli uzyskać wykształcenie średnie i zawód.

Branżowa Szkoła I Stopnia - monter konstrukcji budowlanych

Cele kształcenia w zawodzie

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie monter konstrukcji budowlanych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • Przygotowywania elementów konstrukcji budowlanych do montażu;
  • Montowania elementów konstrukcji budowlanych;
  • Wykonywania prac związanych z remontem i rozbiórką konstrukcji budowlanych;
  • Zabezpieczania elementów konstrukcji budowlanych przed wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych.

Miejsce pracy: FKP POMIECZYNO
Monter konstrukcji budowlanych wykonuje prace w zakresie montażu konstrukcji metalowych (głównie stalowych), montażu konstrukcji żelbetowych i montażu konstrukcji drewnianych. Z pracami tymi związane są również prace pochodne polegające na konserwowaniu i remontowaniu konstrukcji budowlanych, składowaniu elementów konstrukcyjnych, konstruowaniu niezbędnych rusztowań.

Witaj w wersji mobilnej strony ZSP Przodkowo!