Dla absolwentów szkoły podstawowej nauka w TECHNIKUM trwa 5 lat, kończy się maturą i dyplomem technika, jeśli w trakcie nauki zdobędziesz dwie kwalifikacje dla wybranego zawodu:
Technik Informatyk - klasa pod patronatem firmy APLITT
Czytaj dalejTechnik Grafiki i Poligrafii Cyfrowej - klasa pod patronatem firmy GRAFIX
Czytaj dalejTechnik Architektury Krajobrazu - patronat Gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni
Czytaj dalejTechnik Żywienia i Usług Gastronomicznych - patronat Hotel Zamek Gniew
Czytaj dalejBranżowa Szkoła I stopnia
Nauka trwa 3 lata, uczniowie - młodociani pracownicy podpisują umowę z pracodawcą, w celu przygotowania zawodowego, u którego realizują zajęcia praktyczne.
Klasa wielozawodowa
Nauka w klasie wielozawodowej, przedmioty zawodowe nauczane na kursach w ośrodkach dokształcania i doskonalenia zawodowego, przedmioty ogólnokształcące nauczane w szkole.Czytaj dalej
Zawód Rolnik
Zawód wykonuje prace w zakresie prowadzenia produkcji rolniczej.Uczeń kończy kształcenie egzaminem z kwalifikacji ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej.
Czytaj dalej
Zawód Kucharz
Zawód dla tych, którzy chcą pracować w restauracjach, stołówkach lub innych obiektach gastronomicznych. Szkoła przygotowuje również do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej oraz daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy. Przedmioty zawodowe nauczane w szkole, kwalifikacja HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.Czytaj dalej
Monter konstrukcji budowlanych
Uczniowie objęci będą opieką firmy FKP Pomieczyno gdzie będą realizowali zajęcia praktyczne. Pracownik w tym zawodzie wykonuje prace w zakresie montażu konstrukcji metalowych (głównie stalowych), montażu konstrukcji żelbetowych i montażu konstrukcji drewnianych. Przedmioty zawodowe nauczane w szkole, kwalifikacja BUD.08 Montaż konstrukcji budowlanych.Czytaj dalej
Często zadawane pytania
Jak rekrutować do Technikum w Przodkowie?
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie prowadzi nabór do Technikum na podbudowie programowej gimnazjum oraz podbudowie programowej szkoły podstawowej w zawodach:
- ⇒ Technik Informatyk;
- ⇒ Technik Grafiki i Poligrafii Cyfrowej;
- ⇒ Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych;
- ⇒ Technik Architektury Krajobrazu.
Nabór prowadzony jest elektronicznie. Kandydaci do szkół rejestrują się w systemie:
Jak rekrutować do Szkoły Branżowej w Przodkowie?
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie w prowadzi nabór do Branżowej Szkoły I stopnia do klas:
- ⇒ Wielozawodowej;
- ⇒ Kucharz;
- ⇒ Rolnik;
- ⇒ Monter konstrukcji budowlanych;
Nabór prowadzony jest elektronicznie. Kandydaci rejestrują się w systemie.
Technik Informatyk 351203
Cele kształcenia w zawodzie
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik informatyk powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- W zakresie kwalifikacji INF.02. Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych:
- ⇒ Przygotowania do pracy systemu komputerowego i urządzeń peryferyjnych;
- ⇒ Administrowania systemami operacyjnymi;
- ⇒ Serwisowania i naprawiania urządzeń techniki komputerowej;
- ⇒ Przygotowania i eksploatacji lokalnej sieci komputerowej;
- W zakresie kwalifikacji INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych:
- ⇒ Tworzenia i administracji stronami internetowymi;
- ⇒ Tworzenia, administracji i użytkowania relacyjnych baz danych;
- ⇒ Programowania aplikacji internetowych;
- ⇒ Tworzenia i administracji systemami zarządzania treścią.
Miejsca pracy:
- przedsiębiorstwa produkujące systemy komputerowe, urządzenia peryferyjne oraz inne urządzenia cyfrowe lub materiały eksploatacyjne;
- przedsiębiorstwa handlowe, sprzedające sprzęt komputerowy oraz pozostałe urządzenia cyfrowe w sposób stacjonarny i on-line;
- przedsiębiorstwa usługowe, zajmujące się projektowaniem, tworzeniem i obsługą systemów informatycznych lub wykonawstwem i administrowaniem sieci komputerowych;
- przedsiębiorstwa zajmujące się hostingiem oraz projektowaniem, tworzeniem i administracją witryn internetowych oraz innych technologii webowych;
- przedsiębiorstwa serwisujące sprzęt komputerowy oraz zapewniające wsparcie techniczne lokalnie lub on-line;
- przedsiębiorstwa zajmujące się tworzeniem programów desktopowych i aplikacji internetowych;
- przedsiębiorstwa lub jednostki organizacyjne różnego typu na stanowiskach odpowiedzialnych za prawidłowe działanie systemów komputerowych wraz z oprogramowaniem oraz infrastrukturą sieciową;
- inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół kształcących w zawodzie.
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik informatyk po potwierdzeniu kwalifikacji INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych ma możliwość uzyskania dyplomu zawodowego w zawodzie technik programista po potwierdzeniu kwalifikacji INF.04. Projektowanie, programowanie i testowanie aplikacji.
Technik Grafiki i Poligrafii Cyfrowej 311943
Cele kształcenia w zawodzie
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik grafiki i poligrafii cyfrowej powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- W zakresie kwalifikacji PGF.04.Przygotowanie oraz wykonanie prac graficznych i publikacji cyfrowych:
- ⇒ Przygotowania materiałów cyfrowych do wykonania projektów graficznych;
- ⇒ Opracowania publikacji i prac graficznych do druku;
- ⇒ Przygotowania publikacji elektronicznych.
- W zakresie kwalifikacji PGF.05.Drukowanie cyfrowe i obróbka druków:
- ⇒ Drukowania cyfrowego;
- ⇒ Obróbki druków cyfrowych;
- ⇒ Planowania i kontrolowania produkcji poligraficznej;
- ⇒ Drukowania i obróbki druków 3D.
Miejsca pracy:
przedsiębiorstwa poligraficzne, graficzne i fotograficzne, przedsiębiorstwa zajmujące się drukiem 3D, studia fotograficzne, reklamowe i poligraficzne.
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).
Technik Architektury Krajobrazu 314202
Cele kształcenia w zawodzie
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik architektury krajobrazu powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- W zakresie kwalifikacji OGR.03. Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu:
- ⇒ Dobierania roślin ozdobnych do urządzania obiektów architektury krajobrazu;
- ⇒ Opracowania projektów roślinnych w obiektach architektury krajobrazu;
- ⇒ Urządzania i pielęgnowania roślinnych obiektów architektury krajobrazu;
- W zakresie kwalifikacji OGR.04. Projektowanie, budowanie oraz konserwacja obiektów małej architektury krajobrazu:
- ⇒ Dobierania obiektów małej architektury krajobrazu do terenów zieleni;
- ⇒ Opracowania projektów obiektów małej architektury krajobrazu;
- ⇒ Budowania i konserwacji obiektów małej architektury krajobrazu.
Miejsca pracy:
centra ogrodnicze, przedsiębiorstwa zajmujące się projektowaniem, urządzaniem i pielęgnacją ogrodów i zieleni miejskiej oraz biura projektowo-wykonawcze, placówki służb ochrony zabytków i ochrony przyrody, obiekty krajobrazowe, przedsiębiorstwa budowlane zajmujące się wykonywaniem i konserwacją elementów małej architektury krajobrazu (układaniem kostki, budową altan, pergoli, trejaży itd.)
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych 343404
Cele kształcenia w zawodzie
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- W zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
- ⇒ Oceny jakości surowca;
- ⇒ Przechowywania żywności;
- ⇒ Przygotowania produktów i stanowiska pracy;
- ⇒ Obsługi sprzętu gastronomicznego;
- ⇒ Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- ⇒ Wydawania dań;
- W zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
- ⇒ Oceniania jakości żywności;
- ⇒ Planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
- ⇒ Organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
- ⇒ Wykonywania usług gastronomicznych;
- ⇒ Ekspedycji potraw i napojów.
Miejsca pracy:
restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, inne podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską stanowiące potencjalne miejsca zatrudnienia absolwentów szkół.
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).
Technik Rolnik 314207
Cele kształcenia w zawodzie
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik rolnik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- W zakresie kwalifikacji ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej:
- ⇒ Wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej;
- ⇒ Wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji zwierzęcej;
- ⇒ Prowadzenia i obsługiwania pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- ⇒ Prowadzenia sprzedaży zwierząt i produktów rolnych;
- W zakresie kwalifikacji ROL.10. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej:
- ⇒ Organizowania i nadzorowania produkcji roślinnej;
- ⇒ Organizowania i nadzorowania produkcji zwierzęcej;
Miejsca pracy:
gospodarstwa rolne, grupy producentów rolnych, przedsiębiorstwo produkcyjno-usługowe z branży rolno-spożywczej, jednostki publiczne i niepubliczne obsługi sektora rolno-spożywczego.
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik rolnik po potwierdzeniu kwalifikacji ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik agrobiznesu po potwierdzeniu kwalifikacji ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
Branżowa Szkoła I Stopnia - Zawód Kucharz 512001
Cele kształcenia w zawodzie
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
- ⇒ Oceny jakości surowca;
- ⇒ Przechowywania żywności;
- ⇒ Przygotowania produktów i stanowiska pracy;
- ⇒ Obsługi sprzętu gastronomicznego;
- ⇒ Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- ⇒ Wydawania dań;
Miejsca pracy:
restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, inne podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską stanowiące potencjalne miejsca zatrudnienia absolwentów szkół.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań, może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik usług kelnerskich po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz po uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Dodatkowe umiejętności zawodowe
Profesjonalne parzenie kawy (umiejętności baristy)
Po realizacji kształcenia w zakresie umiejętności profesjonalne parzenie kawy (umiejętności baristy) uczeń powinien być przygotowany do:
- dobierania odpowiednich gatunków kawy;
- przygotowania różnych rodzajów kawy;
- przygotowania dekoracji kawy.
Rzeźbienie w owocach i warzywach (carving)
Po realizacji kształcenia w zakresie umiejętności rzeźbienie w owocach i warzywach (carving) uczeń powinien być przygotowany do:
- projektowania i wykonywania rzeźb w owocach i warzywach;
- projektowania dekoracji potraw;
- wykonania dekoracji stołu.
Branżowa Szkoła I Stopnia - Zawód Pracownik pomocniczy gastronomii 941203
Cele kształcenia w zawodzie
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.04.Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne:
- ⇒ Wykonywania czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne;
- ⇒ Realizowania prac związanych z przechowywaniem żywności;
- ⇒ Przygotowania produktów i stanowiska pracy;
- ⇒ Wykonywania prac pomocniczych związanych ze sporządzaniem potraw i napojów bezalkoholowych;
- ⇒ Wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości;
- ⇒ Wykonywania czynności pomocniczych związanych z ekspedycją potraw i napojów bezalkoholowych;
Miejsca pracy:
Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.
Kształcenie wyłącznie dla osób z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim. Przedmioty zawodowe nauczane w szkole.
Branżowa Szkoła I Stopnia - Klasa Wielozawodowa
Cele kształcenia w zawodzie
W klasie wielozawodowej istnieje możliwość podjęcia nauki w wybranym przez ucznia zawodzie zgodnym z klasyfikacją zawodów szkolnictwa zawodowego. Nauka zawodu odbywa się w zakładach pracy.
Uczeń podpisuje umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego z pracodawcą w wybranym przez siebie zawodzie - LISTA PRACODAWCÓW
Kształcenie w zawodach:
Fotograf, Betoniarz-zbrojarz, Cieśla, Dekarz, Kamieniarz, Kominiarz, Monter izolacji budowlanych, Monter sieci i instalacji sanitarnych, Monter stolarki budowlanej, Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, Murarz-tynkarz, Zdun, Stolarz, Tapicer, Elektromechanik, Elektryk, Fryzjer, Sprzedawca, Kelner, Blacharz, Kowal, Mechanik-monter maszyn i urządzeń, Operator obrabiarek skrawających, Ślusarz, Zegarmistrz, Złotnik-jubiler, Blacharz samochodowy, Elektromechanik pojazdów samochodowych, Lakiernik samochodowy, Mechanik motocyklowy, Mechanik pojazdów samochodowych, Ogrodnik, Drukarz fleksograficzny, Drukarz offsetowy, Operator procesów introligatorskich, Garbarz skór, Kaletnik, Krawiec, Kuśnierz, Obuwnik, Jeździec, Mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych, Pszczelarz, Cukiernik, Piekarz, Przetwórca mięsa, Przetwórca ryb, Kierowca mechanik
Symbole zawodów - (kliknij)
Po zdaniu egzaminu z danej kwalifikacji uczeń otrzyma świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie. W przypadku, gdy uczeń zdobędzie świadectwa potwierdzające uzyskanie wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie, otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje w wyuczonym zawodzie.
Po ukończeniu BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA - KLASY WIELOZAWODOWEJ uczeń może podjąć naukę w Branżowej Szkole II Stopnia lub w liceum ogólnokształcącym i na szkoleniu kursowym zdobyć dodatkową kwalifikację, co pozwoli uzyskać wykształcenie średnie i zawód.
Branżowa Szkoła I Stopnia - Zawód Rolnik 613003
Cele kształcenia w zawodzie
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie rolnik powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej:
- ⇒ Wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej;
- ⇒ Wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji zwierzęcej;
- ⇒ Prowadzenia i obsługiwania pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- ⇒ Prowadzenia sprzedaży zwierząt i produktów rolnych;
Dodatkowe umiejętności zawodowe
Przygotowanie do kierowania pojazdem samochodowym w zakresie kategorii B
Po realizacji kształcenia w zakresie umiejętności przygotowanie do kierowania pojazdem samochodowym w zakresie kategorii B uczeń powinien być przygotowany do:- stosowania przepisów prawa dotyczących ruchu drogowego w zakresie prawa jazdy kategorii B;
- prowadzenia i obsługi pojazdu samochodowego;
- przystąpienia do egzaminu państwowego na prawo jazdy kategorii B.
Możliwości podnoszenia kwalifikacji w zawodzie
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie rolnik po potwierdzeniu kwalifikacji ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik rolnik po potwierdzeniu kwalifikacji ROL.10. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego albo dyplom zawodowy w zawodzie technik agrobiznesu, po potwierdzeniu kwalifikacji ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Branżowa Szkoła I Stopnia - Zawód monter konstrukcji budowlanych 711102
Cele kształcenia w zawodzie
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie monter konstrukcji budowlanych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji BUD.08. Montaż konstrukcji budowlanych:
- ⇒ Przygotowywania elementów konstrukcji budowlanych do montażu;;
- ⇒ Montowania elementów konstrukcji budowlanych;
- ⇒ Wykonywania prac związanych z rozbiórką konstrukcji budowlanych.
Miejsca pracy: „Gdy nie wiesz, do którego portu płyniesz, żaden wiatr nie jest dobry”
Seneka
Uczniów kończących ten kierunek czeka ciekawa praca oraz dalszy rozwój zawodowy w firmie np. FKP Pomieczyno.
Myśl dnia
Skróty
Dokumenty do pobrania