school and education
I miejsce w wojewódzkim konkursie kulinarnym ‘’FRANKOFONIA’’
Czwartek, 22 Marzec 2018
Odsłon : 220

22 marca 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się V Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „FRANKOFONIA 2018” W którym wzięła udział młodzież z ZSP W Przodkowie Kamil Tutkowski oraz Aleksandra Formella. Do konkursu uczniów przygotowywała pani Anna Wydrowska.

W tym roku tematem rywalizacji było „ Amuse - bouche et entree ”, czyli ,,Czekadełko i przystawka - Francja tradycyjnie”.

Celem konkursu było: kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o francuskiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego.

W konkursie wzięło udział siedem szkół: Powiatowy Zespół Szkół Nr 1 z Kościerzyny, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Przodkowa, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 z Rumi, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych ze Słupska, Zespół Szkół Nr 1 z Władysławowa, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska.

Jury w składzie: zastępca szefa kuchni Sofitel Grand Hotel pan Dariusz Powierża, właściciel Pamelo Bistro Krzysztof Szymański, zastępca szefa kuchni Qubus Hotel Gdańsk Łukasz Kamiński, kierownik Restauracji Qubus Hotel Gdańsk Aleksandra Maternowska, kucharz z Restauracji Latający Holender Marcin Gładczuk, Kucharz z Restauracji Piwna 49 Mateusz Gaabouri przyznało:

I miejsce Kamilowi Tutkowskiemu i Aleksandrze Formella z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Przodkowa!

Serdecznie gratulujemy!

I miejsce w wojewódzkim konkursie kulinarnym ‘’FRANKOFONIA’’

Zobacz galerię

Witaj w wersji mobilnej strony ZSP Przodkowo!